VANHAT VELOT RY

                                                                                 veloblogi

  • ETUSIVU
  • Blog
  • Yhdistyksestä
  • Jäseneksi
  • VIDEOT
  • Vuosikokous
  • Pikajalka
  • Entisöinti
  • Pyöränmerkit

9/10/2023

Sarka-ajot 2023

0 Kommentit

Read Now
 
Picture

Sarka-ajot 30.9.2023 klo 14 alkaen. Tampere. Vapriikki.

Tule sellaisena kuin olet - mutta tule tyylikkäänä.
Vanhat Velot ry ylpeänä esittää:
Sarka-Ajot 2023

Tampere, Museokeskus Vapriikki 30.9.2023

Ensin vuorossa Vanhat Velot ry:n vuosikokous ja ajankohtaiset asiat klo 12-14 sekä kahvitarjoilu.

Sarka-ajoihin kokoontuminen klo 14 alkaen Vapriikin edustalla. Ajot n. 26 km, sen jälkeen illanviettoa.

Matkan aikana pientä evästä. Ruokailu perillä on omakustanteinen.
Pukeudu ajokkisi aikakauteen sopivasti, paras ajo&puku-kokonaisuus palkitaan.

Tervetuloa. 

Ohjelma

Lähtöön aletaan valmistautua klo 14 alkaen Veturiaukiolle, Vapriikin pääsisäänkäynnin edustalla. Muistetaan, että emme haittaa museokeskuksen asiakkaiden liikkumista, vaikka huomion keskipisteenä olemmekin!

Lähtöpolkaisu karjaistaan n. kello 15, kun kaikki on valmista ja viimeisetkin vuosikokouksen osallistujat ovat valmiita lähtöön.
Picture

Reitti

Tarkat reittiohjeet jaetaan lähtövalmisteluiden yhteydessä. Ajamme Pyynikin ja Pispalan kiertäen kohti Nokiaa ja sitten Pyhäjärven poikki Pirkkalaan. Matkalla viihdytään ja pysähdytään tarpeen ja ohjelman mukaan. Kiire ei ole, eikä kylmäkään pääse yllättämään. Matkaeväät tarjotaan. 

Ajo päättyy Hatanpään suunnalla Bistro Viljaan, jossa meitä odottavat ruoka ja juoma. Pöydät on varattu meille, mutta tarjoilut ovat omakustanteisia. Illanviettoa voidaan sitten jatkaa oman maun mukaan, huolehtien kuitenkin pyörät mukaan, kun kotimatka koittaa.
Lue lisää Bistro Viljasta!

Mitkä ne semmoiset sarka-ajot?

Picture
Pyöräkulttuurin harrastajat ovat tottuneet tapahtumissa niin villaisiin ajopaitoihin, lämpimään tweediin ja keveisiin kesämekkoihin. Syksyn tullen suomalainen pukee päälleen villaa, sarkaa, huopaa ja uhmaa vihmovaa sadetta. Siitä on Sarka-ajoissakin kyse. Vauhti ei ole pääasia, vaan matkanteko, joten polkemisesta ei hiki vaivaa. 

Millä pyörällä matkaan?

2015 Sarka-ajojen tunnelmia
Click to set custom HTML
Vanhat Velot on pyörävanhusten ja pyöräkulttuurin harrastajien yhdistys. Niinpä mikä vain pyörä, joka näihin sanoihin sopii, passaa myös Sarka-ajoihin.

Yleinen ohjeemme on ollut, että n. 1990-luvun taite voisi olla jonkinlainen rajapyykki. Se ei kuitenkaan ole mikään ehdoton rajakohta, esimerkiksi maastopyörissä vielä ysärin alkupuolisko edusti vanhempaa koulukuntaa. Jotkin uudetkin retropyörät ovat pyöräkulttuuria, mutta Sarka-ajoissa katsomme mieluusti menneisyyteen.
Picture

Vai vielä pukeutua pitäisi?

Heti alkuun tehdään tämä selväksi: Pyörän mukainen pukeutuminen ei ole mikään stressinaihe tai pakko. Sinulla ei tarvitse olla juuri saman ikäistä vaatetta päällä, kuin pyöräsi ehkä on. Voit tulla miten vain, mutta tule tyylikkäänä. 

On kuitenkin kiva ajatus, että jos tulet vanhalla naistenpyörällä, niin hameesi ja takkisi sopivat pyörän tyyliin. Tai jos tulet Jopolla, niin vaatteesi ilmentävät 60-lukuista pukeutumista. 

Jos tunnet olevasi oman elämäsi metsuri, pue jatsarit, sarkapusakka ja reuhka. Muista myös saha. 

Vaatteiden ei missään nimessä tarvitse olla alkuperäistä vintagea tai antiikkia. Se riittää, jos ne mielestäsi sopivat pyörän henkeen. Ja jos et ole vielä sinut pyöräsi hengen kanssa, niin pukeudu tyylikkäästi ja tule mukaan!
Picture

Share

0 Kommentit

7/20/2023

Velojen retkeilyajot 2023

0 Kommentit

Read Now
 

Vanhat velot suuntaavat Mänttä-vilppulaan lauantaina 29.7.2023

Jo totuttuun tapaan Vanhat Velot ulkoiluttavat pyöriään ja itseään jossain päin Suomea heinäkuun loppupuolella. Tällä kertaa ajot suuntaavat Mänttä-Vilppulaan, ehdottoman upeaan kulttuurikaupunkiin!
Picture
Tyu

Tunnelmia viime vuoden retkeilyajoista Raumalla.

Mitä tapahtuu?

Kokoontuminen tapahtuu klo 10 Vilppulan rautatieasemalla ja rento, kepeä parin kymmenen kilometrin reitti sisältää varmasti tarpeeksi nähtävää ja pysähdyksiä. Ajot päättyvät viimeistään klo 19 Vilppulan asemalle, mutta aiemminkin on mahdollista irtautua.

Pyörä- ja asuyhdistelmään satsaaminen on suotavaa, mutta ei pakollista! Pieniä palkintojakin järjestyy. Ei kuitenkaan pidä murehtia pukeutumista, retkeilyajojen tarkoituksena on rento yhdessäolo!

OHjeita

Tampereelta pääsee 8:06 taajamajunalla Vilppulaan. Ilmoittaudu mukaan junaseurueeseen.

Ajojen aikana ei mukanamme ole huoltoa, joten tarkista pyörän toiminta etukäteen. Rengasrikoista ja muista tavallisista harmeista toki selvitään.
Tapahtuma on avoin kaikille vanhoista pyöristä kiinnostuneille, ei siis tarvitse olla (vielä) yhdistyksen jäsen!
​

Retki on omakustanteinen & osallistumismaksua ei peritä.

Tervetuloa mukaan!

Picture
Kuvassa maalaiskirjeenkantaja Viljo Hietanen Vilppulassa 1960-luvulla. Finna.fi, Postimuseon kuvakokoelmat, cc-by-nc-sa 4.0.

Share

0 Kommentit

6/5/2023

Vanhojen Velojen jäsenkysely 2023 on auki

0 Kommentit

Read Now
 

Vanhojen Velojen jäsenkysely on avoinna!

Picture
Kyselyyn ovat tervetulleita vastaamaan niin nykyiset, entiset kuin ei-ihan-vielä-jäsenetkin - riittää, että sinulla on kiinnostus vanhoihin polkupyöriin ja pyöräilykulttuuriin.

Kyselyyn osallistumalla pystyt vaikuttamaan harrasteyhteisön tulevaisuuteen ja myös Pikajalka-lehteen.

Kysely on avoinna aina 31.7.2023 asti ja se toteutetaan Formsilla täysin anonyymisti.

Kyselyyn pääset vastaamaan painalla nappia tuossa alla.
jäsenkyselyyn
Jos et ole vielä jäsen, niin liittyminen käy kätevästi näillä sivuilla!
Liity jäseneksi

Share

0 Kommentit

3/23/2023

Retrokilpurit 2023

0 Kommentit

Read Now
 
Retrokilpurit 2023 tapahtuma ajetaan kauniissa Loviisassa. Lue lisää Retrokilpureitten kotisivuilta tai facebookissa. www.retrokilpurit.fi

Share

0 Kommentit

1/31/2023

Puheenjohtajan näppäimistöltä

1 Kommentti

Read Now
 
Vanhojen Velojen jäsenille, kavereille, tämän blogin lukijoille ja kaikille vanhoista polkupyöristä kiinnostuneille tervehdys!

Olen Anni ja aloitin Vanhojen Velojen puheenjohtajana tämän vuoden alusta. Heti aluksi haluan tietysti kiittää saamastani luottamuksesta ja hienosta tehtävästä. Heti toiseksi haluan mainita, että pidin - ja pidän edelleen - hiukan hankalana tilannetta, jossa sama ihminen toimii kovin monissa yhdistyksen tehtävissä. Itse olen nyt tällaisessa tilanteessa, kun olen jo parin vuoden ajan päätoimittanut Pikajalka-lehteä ja nyt myös yhdistyksen puheenjohtajuus osui kontolleni. Annan toki kaiken voitavani Vanhojen Velojen puolesta.


En ole niinkään huolissani vaivasta ja työstä, koska Vanhoilla Veloilla on upea ja aikaansaava hallitus: Kaisa Tolvanen, Mikko Råberg, Vesa Karppi, Tiina Alestalo ja Rauno Pääsky sekä varalla Tomi Asikainen, Kalevi Lepo ja Olli Lehto. Tällä monipuolisella osaamisella ja näkemyksellä asiat luistavat varmasti.

Ei, ennemmin huoleni on siitä, että yhdellä ihmisellä on yhden ihmisen ajatukset, arvot ja asenteet, ja ne näkyvät aina jollain tavalla työn jäljessä ja ratkaisuissa. Siksikin aktiivinen ja sopivasti äänekäs hallitus on korvaamaton asia.

Haluan esittää lämpimät kiitokset edeltäjilleni puheenjohtajina: Markku Lahtinen ehti hoitaa tehtävää yhdistyksen alusta viime vuosiin asti ja Rauno Pääsky luotsasti meitä upeasti 20-vuotisjuhlavuoden ajan 2022. Nyt on minun vuoroni koittaa.

Työni on myös hyvin lähellä harrastusta. Työskentelen Auton ja tien museo Mobiliassa kehittämispäällikkönä ja siellä tieliikenteen kulttuuriperintö on jokapäiväistä leipää; vanhat polkupyörät särvintä leivän päällä. En kuvittele osaamisestani liikoja, mutta onnekkaasti saan aika paljon tilaisuuksia oppia pyöräilyn historian asiantuntemusta työni kautta.

Haaveita on syytä olla, jotta näinä pelottavina aikoina ei vaivu kyynisyyteen. Vanhojen Velojen suhteen haaveenani on saada Suomeen pyöräilyn ja polkupyörän kulttuuriperintöön keskittynyt museo, jollakin tavalla ja jossakin muodossa.

Haaveita arkisempia asioita ovat tavoitteet, joita ajattelen asettaa Vanhoille Veloille kolme: kansainvälinen tapahtuma Suomeen (esimerkiksi International Cycling History Conference uudelleen, edellisestä on jo pian 16 vuotta). Suomalaista pyörähistoriaa käsittelevä kirja (edellisestä on kovin kauan). Yhdistyksen jäsenmäärän saaminen kasvu-uralle.

Kaikki edellä esitellyt haaveet ja tavoitteet ovat pitkän työn tulosta, eikä mikään niistä voi syntyä ilman monia uutteria käsipareja, innokkaita aivoja ja hyviä yhteistyökumppaneita. Siksi meitä kaikkia tarvitaan Vanhojen Velojen tulevaisuutta varten.

Ihan pian on kevät ja tapahtumat alkavat jälleen rullata. Toivon kovasti, että tapaamme pian, mahdollisimman tai mahdottoman monen kanssa!

- Anni

Picture

Share

1 Kommentti

1/26/2023

Vanhojen Velojen ja kavereiden tapahtumakalenteri 2023

0 Kommentit

Read Now
 
Picture
Huom. sitoumuksetta!
Tammikuu

Helmikuu
Saksan Historische Fahrräder e.V. järjestää Talvitreffit 3.-5.2.2023.

Maaliskuu
Satulatolpan rasvaus, koskee erityisesti alumiinitolppia teräsrungoissa. Jos ei ole jo myöhäistä.

Huhtikuu
Pikajalka 1/2023 ilmestyy.

Toukokuu
Vanhojen Velojen yhdennettoista Retrokilpurit ajetaan toukokuussa Loviisassa. Tarkempi ajankohta ja järjestelyt julkaistaan kevään korvalla, kannattaa ottaa seurantaan retrokilpurit.fi -osoite ja Retrokilpureitten some-kanavat. 

IVCA (International Veteran Cycle Association) World Rally 2023 - kansainvälinen pyörähistoriallinen kokoontuminen järjestetään Italian Cremonassa 17.-21.5.2023. Tarkempaa tietoa tapahtumasta löytyy järjestävän yhdistyksen, Associazione Italiana Velocipedin, sivuilta https://www.avitalia.eu/ivca-world-rally-2023/
Kokoontumisen yhteydessä järjestetään 32. kansainvälinen polkupyörähistoriallinen konferenssi (ICHC) 13.-16.5.2023. 

Kesäkuu
Kansallista museoajoneuvopäivää vietetään jälleen 10.6.2023. Vanhat Velo ry suuntaa aiempien vuosien tapaan Mobiliaan Kangasalla. Luvassa on pyöräesittelyjä, koeajoja ja pienimuotoista rompetoria. 

Heinäkuu
Raumat pitsiviikon veloromppeet kootaan Rauman historialliseen vanhaan kaupunkiin lauantaina 22.7.2023. Pitsiviikko on vuosittain heinäkuun lopussa järjestettävä kaupunkifestivaali, joka on järjestetty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1971 alkaen. Pitsiviikon aikana Vanhan Rauman asukkaat avaavat pihansa ihailtaviksi ja pihakirppistelyä varten. Vanhojen pyörien romppeet järjestetään paikallisten harrastajien toimesta lauantaina 22.7. klo 10-18.

Vanhojen Velojen Retkeilyajot ajetaan Mänttä-Vilppulassa lauantaina 29.7.2023. Paperiteollisuuden kivijalalle rakentunut taiteen ja kulttuurin ihmekaupunki tarjoaa kauniit ja varmasti mieltä kohottavat puitteet ajoille. Retkeilyajojen henkeen kuuluu kohtuullinen matka (15-20 km kaikkineen), rauhallinen tahti ja yhdessä viihtyminen kera maittavan ruuan. Huomaathan, että Vilppulaan on mahdollista saapua myös paikallisjunalla. Tarkemmat ajankohdat ja tapaamisohjeet julkaistaan kevään kuluessa. 

Elokuu
Sankar’Ajot tulee taas lauantaina 12.8.2023! SankarAjot on teräsrunkoisten vintage-polkupyörien ajotapahtuma Espoon ja Kirkkonummen pikkuteillä. Päämatka on noin 100 km. Tapahtuman ohjelma päivittyy vielä talven ja kevään aikana. Tarkempia tietoja SankarAjot-yhteisön facebook-sivulta https://www.facebook.com/Sankarajot/

Turku Touring Pyöräily sunnuntaina 13.8.2023 on järjestäjän kertoman mukaan koko perheen reipas ja hyväntuulinen pyöräilytapahtuma, jossa voit valita  juuri itsellesi sopivan matkan, oli sitten tavoitteena itsensä haastaminen tai rauhallinen sunnuntaiajelu. Tapahtumakeskuksena toimii vuonna 2023 Turun Tuomiokirkko. Tarkempaa tietoa tapahtuman sivuilta: https://www.turunurheiluliitto.fi/pyoraily/turku-touring-pyoraily/

Reinin Velocipediadi Saksassa 18.-20.8.2023. Tapahtuman järjestää Historische Fahrräder e.V.


Syyskuu
Vanhojen Velojen vuosikokous ja perinteiset Sarka-ajot  järjestetään lauantaina 30.9.2023 Tampereella. Tarkemmat tiedot julkaistaan vuosikokouskutsussa kevään Pikajalka-lehdessä. 

Pikajalka 2/2023 ilmestyy.

Lokakuu
Vanhojen Velojen ulkomaille suuntautuviin retkiin tuli koronapandemian myötä katkos, mutta lokakuussa 2023 on jälleen määrä suunnata Suomen rajojen ulkopuolelle. Matkakohteena on Ruotsi. Kiinnostavien pyörähistoriallisten kohteiden ohella on tarkoitus virkistää harrasteyhteyksiämme länsinaapuriin. Retken suunnittelu on vielä työn alla, mutta pitkän viikonlopun matka on luvassa. Tarkempaa tietoa julkaistaan kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Epävarmaa: Ruotsin Cykelhistorista förening kumppaneineen toivottavasti järjestää jälleen lokakuussa Bike in Tweed -tapahtuman.

Marraskuu
Toivotaan kovasti, että Winter Tweed Run tai vastaava toteutuu!

Joulukuu
Paljon kovia ja pehmeitä paketteja.

Share

0 Kommentit

1/17/2023

ICHC-konferenssi ja IVCA World Rally Italiassa 13.-21.5.2023

0 Kommentit

Read Now
 
Picture

IVCA-ralli Cremonassa

Kansainvälinen historiallisten polkupyörien harrastajien yhdistys International Veteran Cycle Association (IVCA) järjestää pandemian aiheuttaman katkoksen jälkeen perinteisen maailmanlaajuisen tapahtumansa. Tapahtuma sijoittuu tällä kertaa Cremonaan, joka tunnetaan mm. viulumestari Antonio Stradivariuksen kotipaikkana.
Picture

Ohjelmaa koko rahalla

Viisipäiväisen tapahtuman runsas ohjelma pitää sisällään tapaamisia, tutustumisajoja historiallisilla pyörillä, kilpailuja ja käyntejä museoissa ja muissa kohteissa. Lauantain kohokohtana on n. 54 km ajelu Soresinan pyörämuseoon. Joka päivään kuuluu yhdessäoloa ja arvatenkin herkulliset päivälliset.

Tapahtuma on jo lajissaan 41. ja sen järjestää Associazione Italiana Velocipedi yhdessä kattojärjestö IVCA:n kanssa.
Picture
Picture
Picture
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

kansainvälinen polkupyörähistoriallinen konferenssi ICHC

Picture
Rallin yhteydessä Cremonassa järjestetään myös kansainvälinen polkupyörähistoriallinen konferenssi ICHC, juuri ennen rallia 13.-16.5.2023. Konferenssi on korkeatasoinen polkupyörän ja pyöräilyn historian tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kokoontuminen, joka sisältää painavia esitelmiä hyvin monenlaisista aiheista. Ohjelmassa on kuitenkin huomioitu myös verkostoituminen ja yhdessä viihtyminen.
Picture

Lisätietoja?

Ajankohta on monille haastava, mutta jos olet kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan, niin otathan yhteyttä Vanhoihin Veloihin Anni Antilaan, joka edustaa IVCA:aa Suomessa. Annin tavoittaa sähköpostitse osoitteesta anni.antilan(a)gmail.com.

Share

0 Kommentit

11/29/2022

Vanhat Velot Lahdessa

0 Kommentit

Read Now
 
Picture

Vuosikokous ja Sarka-ajot lauantaina 29.10.2020

Lahti on yksi Etelä-Suomen nopeimmin kehittyvistä pyöräilykaupunkeja. Oli siis mitä sopivinta mennä pitämään Vanhojen Velojen vuosikokous ja perinteiset Sarka-ajot nimenomaan Lahteen.
Vuosikokous pidettiin aivan ihastuttavassa Asemapäällikön kahvilassa, joka nimensä vihjeen mukaisesti sijaitsi aivan rautatieaseman ja nykyään Matkakeskuksen kupeessa. Sijainti oli - ainakin rautateitse saapuville -  mitä parhain. Hyviä olivat myös sämpylät ja kahvi lämmintä.
​
Vuosikokouksessa käsiteltiin tavanmukaiset sääntömääräiset asiat ja samalla päästiin selaamaan edellisenä iltapäivänä painosta putkahtanutta Pikajalkaa 2/2022.

Vanhat Velot ry:n hallitukseen vuodelle 2023 valittiin seuraavat henkilöt (tässä on mainittu myös myöhemmin järjestäytymiskokouksessa valitut tehtävät):
​
​Anni Antila                                puheenjohtaja
Kaisa Tolvanen                         varapuheenjohtaja
Vesa Karppi                               sihteeri
Mikko Råberg                           rahastonhoitaja
Tiina Alestalo                            jäsen
Rauno Pääsky                           jäsen
Tomi Asikainen                         varajäsen
Olli Lehto                                   varajäsen
Kalevi Lepo                                varajäsen

Sarka-ajot

Picture
Kuva: Tomi Asikainen
Sarka-ajot starttasivat Asemapäällikön kahvilan edestä kalseaan tihkusateeseen. Mukana oli kahdeksan pyöräharrastajaa, jotka eivät suuremmin säikähtäneet säätä. Hyvä niin, koska iltapäivän kuluessa sade väistyi ja sää poutaantui illaksi.

Noin kymmenen kilometrin reitti seurasi lahtelaisen pyöräkaupan vaiheita, mutta tuossa vaiheessa vielä vihmoneen sateen johdosta kadunvarsiesitelmiltä vältyttiin. Ehdottomasti kauneimmat syksyn hetket koettiin Kariniemenpuiston vaahteranlehtipatjalla.
Picture
Kuva: Tomi Asikainen
Ruoriniemen näköalapaikalla poikkeamisen jälkeen seurasi ruokailu Kokka Bistro & Barissa, josta ei jäänyt pahaa sanaa sanottavaksi. Kaupunkiajelu päättyi Visuaalisten taiteiden museo Malvaan ja sen näyttelyihin. Joukon hajaantuminen tapahtui lopulta Matkakeskuksen liepeillä ja muutama hurjapää haki vauhtia kotimatkalle Ravintola Tirrasta, mikä sekin oli oikein mainio ratkaisu.
Picture
Kuva: Tomi Asikainen

Lahtelaista totta kai 

Hollolan Lahti oli vielä 1860-luvulla pieni kalastajakylä nykyisen torin alueella. Lahti kuitenkin lähti nopeaan kasvuun ja muuttui kauppalaksi 1878. Asukkaita oli tuolloin parisataa.

Jo 1905 Lahti sai kaupunkioikeudet, jolloin asukkaita oli jo  vajaa 2 800 ja talvisodan aikaan lahtelaisia oli jo yli 27 000.

Nopean kasvun käynnisti se, että  kaksi suurta liikennehanketta tekivät Lahdesta erityisesti puutavaraliikenteen solmukohdan:

Pietarin rata valmistui 1870. Radalta erkaantui Sopenkorvessa satamaraide, jonka alkuosa on edelleen nähtävissä hiihtostadionin ja jäähallin välissä. Aiempi ratapenger jatkuu yhä venesatamassa.

Toinenkin tärkeä raideyhteys auttoi Lahtea kasvamaan. Lahden Niemestä valmistui vuonna 1900 kapearaiteinen 750 mm:n rautatie Loviisaan, erityisesti vientiä varten. Loviisa-Vesijärven rautatien yleinen liikenne alkoi vuonna 1904. Niemen asemalta alkanut rata halkaisi kaupungin mm. nykyistä Kauppakatua Askonkadulle. Loviisan radan asema sijaitsi Lahden vanhan rautatieaseman takana. Rata leikkasi Pietarin radan ylikulkua myöten Iso-Paavolankadun itäpuolella. Rata siirtyi valtion omistukseen 1956 ja se muutettiin leveäraiteiseksi 1960.
Picture
Hollolan lahti vuoden 1875 kartalla. Maanmittauslaitos.
Asikkalan Anianpeltoon valmistui Vesijärven ja Päijänteen yhdistävä Vääksyn kanava v. 1871, jolloin puutavaran uitto Lahteen kasvoi merkittävästi. Samalla Lahden seudulle, nykyisen kaupungin alueelle, alkoi nopeasti syntyä metsä- ja hyvin tunnettua huonekaluteollisuutta.
Sahateollisuuden ohella Lahteen syntyi merkittävää lihateollisuutta. Nopea kasvu ja teollistuminen, sosiaaliset ongelmat ja reipas alkoholinkäyttö toivat Lahdelle huonohkon maineen 1900-luvun alussa.

Jo näiltä ajoilta periytyy tunnettu nimitys Lahdesta Suomen Chicagona (joka myös oli nopeasti kasvava lihateollisuuden, mutta myös rikollisuuden keskus). Maine voi periytyä mahdollisesti jo aiemmiltakin, radan rakentamisen ajoilta. 1960-luvun muuttoliike piti yllä Lahden levotonta mainetta, ja kuten Tampere on ikuisesti punainen ja Turku kaupungin repimisen kohde, pysyy Lahdenkin reipas maine yllä.
Vuoden 2016 kuntaliitosten ja jatkuvan muuttoliikkeen myötä Lahdessa asui 2020 jo melkein 120 000 ihmistä.

lahtelaisia pyöräkauppoja ja -merkkejä

Elite
Soitinaitta
38-39, 50-luku

Express
Oiva Lapilan polkupyöräliike
20-30-luvut

Kiito, Kiito Special
Soitinaitta
30-luku, 50-luku?

Kiva
Jalonen O.Y.
1930-luvun loppu

Konkurent
Soitinaitta
39-41, 50-luku

Leijona
N. Jalosen Kone- ja urheilukauppa (Jalonen Oy 39-)
30-luku

Special
Oiva Lapilan polkupyöräliike
 
Stadig
Jalonen Oy
1950-luku


Toveri
N. Jalosen Kone- ja urheilukauppa (Jalonen Oy 39-)
1910-30-luvut (?)

​Kone- ja urheilukauppa N. Jalonen perustettiin ilmeisesti jo 1904. Yritys sijaitsi 1910-luvulla Kauppahotellin kanssa ns. Aholan talossa, osoitteessa Harjukatu 38 (Rautatienkatu 12). Viereisessä talossa Rautatienkatu 14 toimi ainakin 30-luvun lopulla Soitinaitta. Tavaramerkki Toveri rekisteröitiin Jaloselle 23.4.1914.
Hieman myöhemmin yrityksen yhtiömuoto ja nimi muuttuivat Jalonen O.Y.:ksi.
Picture
Kuva: doria.fi
​Jalonen Oy toimi viimeistään 1930-luvulla osoitteessa Aleksanterinkatu 13 (talo ilmeisesti purettu torin laajennuksen alta). Jalosen omia merkkejä olivat tuolloin Kiva, Leijona ja Toveri. Liikkeessä myytiin myös Pyrkijää, Pyrkijä Pyryä ja Merikotkaa, Crescentiä ja Hermestä.
Myös moottoripyöriä oli tarjolla, ainakin Excelsioria ja Pyrkijän kevytmoottoripyörää mainostettiin. Jalonen jatkoi 1950-luvulla ainakin Pärlan- ja Crescent-kauppaa, myös mopoilla 1950-luvun lopusta alkaen. 
​Soitinaitta sijaitsi Lahdessa osoitteessa Rautatienkatu 14 (kts. Keravan museon kuva, Kauppahotellin vieressä). Tämä osoite on ilmoitettu mainoksessa ainakin marraskuussa 1938.
Soitinaitta toimi myös Hämeenlinnassa, ja hinnasto oli molemmille toimipaikoille yhteinen. Viimeistään 1938 myytiin jo polkupyöriä. Talon omia merkkejä olivat ainakin Elite, Kiito, Kiito Special ja Konkurent. Myynnissä oli myös englantilaisia Royal Enfield ja Phillips -urheilupyöriä (1940-luvun lopulla?). Konkurent-tavaramerkki on rekisteröity nimelle Soitinaitta Heikki Salminen ainakin marraskuussa 1938, toimipaikkana Hämeenlinna.
Soitinaitta Häme mainosti 1934 Hämeen Sanomissa filmirullia ja muita valokuvaustarvikkeita. Osoitetta ei tuolloin mainita. 
Picture
Kuva: Keravan museot CC BY 4.0
Soitinaitta toimi myös Hämeenlinnassa, ja hinnasto oli molemmille toimipaikoille yhteinen. Viimeistään 1938 myytiin jo polkupyöriä. Talon omia merkkejä olivat ainakin Elite, Kiito, Kiito Special ja Konkurent. Myynnissä oli myös englantilaisia Royal Enfield ja Phillips -urheilupyöriä (1940-luvun lopulla?). Konkurent-tavaramerkki on rekisteröity nimelle Soitinaitta Heikki Salminen ainakin marraskuussa 1938, toimipaikkana Hämeenlinna. Soitinaitta Häme mainosti 1934 Hämeen Sanomissa filmirullia ja muita valokuvaustarvikkeita. Osoitetta ei tuolloin mainita.
​

Järvisen pyörä ja urheilu on perustettu 1944. Omistajat perustaja Kalle Järvinen, Tuomo Järvinen ja Ville Järvinen.
Järvisen pyörä sijaitsi aluksi Hämeenkatu 16:ssa. 1950-luvulla pyöräkorjaamo sijaitsi Vuorikadulla ja 1960-luvulta alkaen Harjukadulla, J. Peltosen talon läheisyydessä, noin numero 44:n kohdalla. Tästä liike siirtyi Pellonkulman taloon linja-autoaseman kupeeseen, ennen muuttoa nykyiseen osoitteeseen Rauhankatu 6:een vuonna 1992.
Picture
Järvisen Pyörä Vuorikadulla (oik. Harjukadulla). Kuva: Roos. Lahden museot.
Merkkitarjontana on nykyään  KTM, Cannondale, Helkama, Crescent, Madison, Insera, Felt, Tunturi, Ghost, Nishiki sekä Rock Machine. Yritys valittiin 2021 vuoden Helkama-kauppiaaksi. Helkaman pyöriä on myyty 1960-luvulta lähtien.
​

Oiva Lapilan polkupyöräliike osoitteessa Aleksanterinkatu 1 oli 1927 Kauppalehden protestilistalla, mutta mitä ilmeisimmin taloudellisista vaikeuksista selvittiin, koska yritys toimi ainakin 1937 osoitteessa Rauhankatu 4, kun ekonoomi O.E.Lapilan Polkupyörä- ja kutomokoneliikkeen tavaramerkki Express rekisteröitiin. Lapilan yritys Lapila oli 1930-luvun ajan myös vähintään paikallisesti tunnettu yleisurheilija.
Picture
Kuva: doria.fi
Oiva Einari Lapila lähti jatkosotaan luutnantin sotilasarvossa JR8:ssa. Hän kaatui hyökkäysvaiheessa 14.8.1941 Aunuksen Säntämälässä. 31-vuotias Lapila oli kuollessaan naimaton.
 
Lahden Kone- ja Kalustokauppa oli perustettu 1909. Emil Ansgarius Ahon liike mainittiin Suomen Kauppa- ja teollisuuskalenterissa 1910, jolloin yrityksen toimialaksi ilmoitetaan mm. maanviljelyskoneita, rautasänkyjä ja polkupyöriä. Jo vuotta myöhemmin yritys esiintyi Finlands Allmänna Tidningin rekisterissä osakeyhtiönä. Seuraavana vuonna, 7.toukokuuta 1912, samassa lehdessä ilmoitetaan Lahden Kone- ja Kalustokaupan julistamisesta konkurssiin. Yrityksen toiminnan loppumisesta ilmoitettiin Mercator-lehdessä 7.6.1912.

Emil Ansgarius Aho ilmaantuu myöhemmin kaupparekisteriin, kun hän on nimettynä hallituksen puheenjohtajana ja isännöitsijänä useammassa turkulaisessa asunto-osakeyhtiössä (ainakin Asunto Oy. Vihantolassa ja Asunto Oy. Yrjänässä) vuosina 1920-21. Konkurssivalvontaan hänet asetettiin sitten jälleen kesäkuussa 1923.
 
Lahden Polkupyörä ja Koneliike Wuorinen ja Lounasaho rekisteröitiin 1917 ja yritys esiintyi ainakin vuoden 1920 alussa Mercatorin ruotsinkielisessä kauppa- ja teollisuuskalenterissa.
 
Lahden Pyörä- ja Koneliike mainitaan vuoden 1930 Liikekalenterissa. Yrityksen omistajana oli E. Reijula ja osoitteena Vapaudentie 9. Liike on toiminut vielä ainakin 1937 Emil Reijulan nimissä, mutta osoitteeksi on on välillä annettu Vapaudentie 12. Yrityksestä ei ole löytynyt enempää tietoa, mutta saman niminen liike on toiminut vielä 1970-luvulla Launeenkatu 11:ssä.
 
Nykypäivää
Lahtelaista kilpapyöräilyä on edustanut erityisesti TWD Länken, tunnetuimpana kilpailijana Jussi Veikkanen. Maastopyöräilyssä mainetta on kerännyt MC Kramppi ja hieman virallisemmin Lahden seudulla toimii Lahden Pyöräilijät.
​

Picture
Bloggauksen kirjoitti Anni Antila. Kotimatkalla olivat tuikut ja heijastimet tarpeen, vaikka juna suurimman osan matkasta kuljettikin.

Share

0 Kommentit

10/25/2022

vuosikokous ja sarka-ajot 2022

0 Kommentit

Read Now
 
Kuva

kokous ja Sarka-ajot Lahdessa lauantaina 29.10.2022 klo 10 alkaen

Vuosikokouksessa kello 10-12 Asemapäällikön kahvilassa (osoitteessa Askonkatu 3, 15100 Lahti, Matkakeskuksen kupeessa) käsitellään yhdistyksen säännöissä määrätyt asiat. 

Esityslista:
  • Kokouksen avaus ja järjestäytyminen
  • Kokouksen puheenjohtajan valinta
  • Esityslistan hyväksyminen (ja mahdollisten päätöstä vaativien muiden asioiden lisääminen esityslistalle)
  • Toimintasuunnitelman vuodelle 2023 käsittely
  • Tili- ja vastuuvapauden myöntäminen
  • Vanhat Velot ry:n hallituksen henkilövalinnat
  • Muut asiat kokouksen tiedoksi
  • Kokouksen päättäminen
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kuva
Kuva: Jari Talvela 2015

Sarka-ajot

Sarka-ajot ajetaan kokouksen jälkeen. Ajot alkavat kokoontumisella Asemapäällikön kahvilan edustalla klo 12. 
​

Ajojen reitti on pituudeltaan n. 10 km ja se kiertää Lahden keskustaa ja Vesijärven rantoja, rauhalliseen tahtiin. Reitin varrella pyritään löytämään jälkiä lahtelaisesta pyöräilyhistoriasta, jos niitä nopeasti kasvavassa kaupungissa vielä on. 

Ajot ovat avoimet niin jäsenille kuin muillekin – saavuthan kera vanhan pyörän ja mieluusti  sen mukaisesti pukeutuneena!
Kuva

Share

0 Kommentit

7/6/2022

Tre cycle

0 Kommentit

Read Now
 

Kielikatto teki pyörähuoltajan ranskalaisesta Basile Dolibeausta

Kuva
Kolmipyöräinen velo, nokassaan kookas punainen laatikko, erottuu jo kaukaa Tampereen pyörätieltä.

Lähempänä pistää silmään rasvatahra tuuheatukkaisen polkijan poskipäässä. Pyörähuoltaja Basile Dolibeau tekee myös kotikäyntejä. Velotohtorin laatikosta löytyvät tarvittavat työkalut ja varaosat.
Vaikeimmat tapaukset hoituvat kuntoon Koulukadun pyörähuollossa.
Kuva
Basile syntyi Besançonissa Koillis-Ranskassa liki Sveitsin rajaa 1986. Lähiseudulla Beaulieu-sur-Doubs'ssa toimi Peugeotin valtava pyörätehdas vuodet 1886–1970. Perustaja Armand Peugeot teki ensimmäisen isopyöränsä jo 1882.

”Muistan seuranneeni lapsena suuren väkijoukon keskellä kotiseudulla Tour de Francen etappia. Polkijat vain vilahtivat ohi ja tien varsille jäi katsojien roskakasoja.”

Nuorena Basile ei erityisemmin tahkonut pyörällä toisin kuin isosiskonsa Camilla. Hän osallistui mm. 1999 BMX -pyörien MM-kisaan Vallet ́ssa. Basile kulki opintietä.

”Australiassa opiskelin englantia vuoden 18-vuotiaana. Kentin yliopistossa Britanniassa suoritin valtiotieteiden kandinaatin tutkinnon 2010. Opintoihin liittyi vuoden vaihto-opiskelu Tampereen yliopistossa 2008–09. Kotiseutuni France-Comten yliopistossa opiskelin juristiksi 2011–2014.”

Vaihto-oppilaana alkanut seurustelu suomalaisen floristin, nykyisen vaimonsa kanssa, toi hänet 2014 takaisin Manseen. Juristin töitä ensin hakenut, englantia ja ranskaa puhuva, suomeakin koko ajan oppiva
Basile törmäsi kielikattoon:

”Suomen kielen opintojen lisäksi olisi pitänyt opetella vielä ruotsin kieli.”

Basile teki vuoden päivät tilapäisiä töitä niin lehdenjakajana ja ravintolakeittiön apulaisena kuin yhden kesän kitaraa taiten näppäävänä katusoittajanakin.

”Kerran tuttavani kysyi, haluaisinko opetella korjaamaan pyöriä. Innostuin. Harjoittelin korjaamalla naapurin viittä napavaihteista pyörää. Pispalan Tre Cycles -korjauspajan aloitin 2015 osuuskunta Paalun jäsenenä.”

Osuuskunta Paluu perustettiin Tampereella 2014 paluumuuttajien tarpeisiin. Osuuskunnan jäsen voi työllistää itsensä satunnaisesti tai kokoaikaisesti riippuen elämäntilanteestaan ja palvelujensa kysynnästä.
Yrittäjien sijaan Paluun jäsenet ovat työntekijöitä, joilla on oikeus työttömyysturvaan ja palkasta pidätetään työeläkemaksu.
Osuuskuntamalli mahdollistaa Kela-tuettujen osa-aikaisen työnteon.

"Osuuskunta hoitaa myös paperityöt, kuten taloushallinnon, joten voimme keskittyä pääasiaan, pyöriin ja asiakaspalveluun."

Pispalassa puoli vuotta toimittuaan pyöräverstas joutui siirtymään ensin hieman syrjäiseen Onkiniemeen.

”Kun keskustan Satamakadulta vapautui katutasolta myymälätila, siirryimme sinne ja toiminta vilkastui. Reilun kolmen vuoden jälkeen vuokraa korotettiin niin paljon, että etsimme huokeampaa tilaa. Se löytyi täältä Koulukadulta 2020.”

​Kasper toimii oikeana kätenä

Aprillipäivänä jutellessamme Basile avaa 50-luvun Crestoni keskiötä, johon hän vaihtaa kuulalaakerit. Välillä tarkistamme älypuhelimesta, kuinka Risto Heinonen avaa Vanhojen Velojen videossa keskiötä.

Seinällä roikkuu naulassa kitaransa, jota Basile saattaa näppäillä asiakkaan juodessa tarjottua kahvia. Kassatiskin tarrassa lukee : ”Trust me I ́m a bike mechanic”, Tre Cyclen facebook -sivulla puolestaan
”Fight Putin. Ride a Bike”.

”Tapa päästä öljystä”, Basile suomentaa. ”Meillä on reilun huokeat hinnat. Vakioasiakas saa alennusta. En tee tätä voiton tähden, kunhan toimeen tulee. Hiljaisinta on kovilla pakkasilla. Viime vuoden kahtena kylmimpänä kuukautena korjaustuloja kertyi alle 500 euroa. Kevät, alkukesä ja syksy ovat vilkkainta aikaa.”

Pyörähuollossa työskentelee myös vaihtelevasti apulaisia, kuten Andy, Kasper ja Velimatti sekä harjoittelijoita, kuten aprillipäivänä paikalla ollut Miro Marjakangas. Basilen oikea käsi, Kasper Ketola kunnosti parhaillaan vihertävää käytettyä Ponia myyntikuntoon liikkeen edustan telineeseen. 
Kuva
​Neljä vuotta Tre Cyclessä työskennellyt Kasper on varsinaiselta ammatiltaan ravintolakeittäjä.

”Koska pandemiakin on osaltaan vähentänyt keittäjän töitäni, työnteko osuuskunnan mahdollistamissa raameissa sopii hyvin.”

Stadissa syntynyt, Manseen kotiutunut Kasper taitaa myös rumpujen takomisen poliittista skahumppaa soittavassa Hiljainen kansa -bändissä.

”Tarakalle ylsin jo lapsena, kun edesmennyt isäni kuljetti norjalaisella Œglandillaan. Poikana korjailin pyöriä ja Kombi -veloani. Pyörähuollossa piisaa haasteita. Hankalimpia ovat ruostuneet osat, haastavimpia asiakkaiden sähköpyöriksi muuttamat tavalliset pyörät.”

Crestolla lähtöä tehdessäni Basile rientää ovelle vastaanottamaan naisasiakkaan keväthuoltoon tuomaa veloa.
”Kohta koittaa sesonkiaika!”
Kuva
Teksti ja kuvat Esa Aallas

Toimittajalta: Pikajalkaan tarjottuja juttuja ei aina saada mukaan lehteen, mutta silti ne ansaitsevat tulla julkaistuiksi. Pikajalan blogijuttuja julkaistaan aina tilaisuuden ja tarpeen tullen. Ehdotuksia blogijuttujen aiheista voi myös tehdä suoraan päätoimittajalle.

Share

0 Kommentit
<<Edellinen
Details

    Laatija

    Kirjoita jotain itsestäsi. Ei tarvitse olla fancy, vain yleiskatsaus.

    arkisto

    September 2023
    July 2023
    June 2023
    March 2023
    January 2023
    November 2022
    October 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    March 2022
    February 2022
    June 2021
    March 2021
    October 2020
    January 2020
    April 2019
    March 2019
    October 2018

    Kategoriat

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • ETUSIVU
  • Blog
  • Yhdistyksestä
  • Jäseneksi
  • VIDEOT
  • Vuosikokous
  • Pikajalka
  • Entisöinti
  • Pyöränmerkit